Merhabalar, iki önceki yazımda Laravel Kurulumu hakkında bilgi vermiştim. Laravel konusunda hem benim hemde sizlerin rahatça anlayabileceği ve pratik şekilde Laravel dökümantasyonundan sonra ulaşabileceğiniz Türkçe rehberlik eden bir konuyu ele almak istemiştim. Şimdi ise bu konumuz yani Laravel'in ikinci içeriği olan Controllers Kullanımı ile karşınızdayım. Controllers'ın tanımın dökümantasyonda ki gibi açıklamayacağım. Çünkü benim kendi dilimce yorumladığım, en çok kullandığımız şekilde anlatmak daha faydalı olucaktır.
Controllers nedir?
Öncelikle Controllers adından da az çok anlaşılacağı üzere tamamıyla kontrol amaçlı, genel olarak çoğu şeyi tanımladığımız bir dosyamız ve sınıfımızdır. Rota dosyamızda tanımladığımız işlevleri Controllers'ta faaliyete geçirir ve view üzerinden yayına sokarız. Tamamıyla olmazsa olmazımızdır ve çoğu yerde kullanacağımız en önemli sınıflardandır.
Oluşturmaya Başlayalım
Controller dosyamızı oluştururken iki şekilde oluşturabiliriz. İlk olarak kaynak kodlarıyla beraber cmd ekranından, ikinici olarak ise kendimiz el ile bunu yapabiliriz. Ben kendim cmd ile oluşturuyorum ve gerekli düzenlemeleri yapıyorum. Böyle kullanabilirsiniz.
- Kaynak Kodlarıyla Controller Oluşturma
Öncelikle cmd yardımıyla aşağıdaki sizlerle paylaştığımız kodu çalıştırıyoruz.
php artisan make:controller TayfunController --resource
Çalıştırdıktan hemen sonra app/Http/Controllers/TayfunController.php
adında bir denetleyici üretecektir. Bu dizinden görüntülüyebilirsiniz. Diğer bir adımımız ise rota dosyamıza Controller dosyamızı tanımlamak. Yapacağınız her işlem için farklı rotalar(get,post) oluşturmanız gerekmekte.
Route::get('/', 'TayfunController@index');
Aşağıdan örnek bir rota oluşumunu görebilirsiniz. İkinci yöntem ve daha detaylı içerik için dökümantasyonu kurcalamanızı tavsiye ederim. Herkese boş sans.