Wordpress internet sitelerin %60 a yakınında aktif olarak kullanılan bağımsız olarak geliştirilmiş bir CMS'dir. Bu kadar yoğun kullanım Wordpress'te yeni tema arayışlarına, tema yaptırmaya hatta tema yapmaya kalkmaya bile yol açabilmektedir. Bizde tema yapanlar, tema yapmaya kalkanlara yardımcı olmak istediğimiz için bu yazımda Wordpress Bileşen Desteği Yapımı'ndan bahsettim. Umarım açıklayıcı bir döküman olmuştur.
Wordpress Bileşen Desteği Yapımı
Biliyoruz ki tüm fonksiyonel işlemlerimiz için functions.php
dosyamızı kullanmamız gerekiyor. Bu yüzden ilk olarak functions.php
dosyamızı açıyor ve aşağıda kodları ekliyoruz.
if(function_exists('register_sidebar')) { register_sidebar(array( 'name' => 'Sidebar', 'before_widget' => '<aside id="%1$s" class="widgets %2$s">', 'after_widget' => '</aside>', 'before_title' => '<h3"> ', 'after_title' => '</h3>', )); }
Name:
yazan kısımı istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz, genelde Sidebar olarak kullanılıyor bu sizin tercihinize kalmış. Şimdi ise functions.php ye eklediğimiz bileşen oluşturmayı temamızda göstermek istediğimiz yere ekliyoruz.
<?php if ( is_active_sidebar( 'sidebar' ) ) : ?> <div id="sidebar-area" class="widget-area" role="complementary"> <?php dynamic_sidebar( 'sidebar' ); ?> </div> <?php endif; ?>
('sidebar)'
yazan kısmı name alanına yazdığımız ile aynı yazmamız gerekmektedir. Bileşenleri yönetmek için Wordpress admin paneline giriş yaptıktan sonra Görünüm > Bileşenler olarak ilermeniz yeterli olacaktır. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşçakalın!